Vamos, Formentor trip, Mallorca

Markt

We zitten in de bus en ik wil mijn waterflesje uit mijn tas pakken. Ja hoor, ik ben mijn waterflesje vergeten. Ik graai door mijn tas, in de hoop dat het toch nog ergens achter ligt. Niet dat mijn tas zo vol zit, maar toch. Zucht. Ik ben het echt vergeten. Mijn waterflesje staat nog in het koelkastje, in onze hotelkamer. Heb ik weer. Hoe kan ik dat nou vergeten? Ja, ik wilde het water zo koud mogelijk mee, dus ik wilde het op het laatste moment inpakken. En dus vergeten. Op dit moment had ik liever warm water gehad, dan helemaal geen water. Baal.

De excursieleider meldt dat we bij de eerste bestemming zijn aangekomen en de buschauffeur parkeert de bus aan de kant van de weg. We gaan een markt bekijken. ‘Vamos’, roept de excursieleider door de bus heen. Daarmee bedoelt hij vast dat we eruit mogen of moeten. Zo interpreteer ik het tenminste. Volgens mij betekent vamos letterlijk ‘lekker gaan’. Toch?

Eerlijk gezegd kan mij die markt niet zo veel schelen. Op dit moment ben ik meer op zoek naar een supermarkt, of iets waar je water kunt kopen. Er zijn hier vele kraampjes, ze verkopen van alles: tassen, schoenen, kleding, spullen gemaakt van hout, van leer, allerlei accessoires, kippen, vogels, konijnen, groente en fruit, snoepgoed… maar niemand verkoopt drinken. Dus Richard en ik zijn op zoek naar een supermarkt. Er moet hier toch wel een supermarkt in de buurt zijn? Zullen ze in een restaurant een flesje water verkopen? We lopen richting een restaurant en dan zien we tussen wat kraampjes ineens iemand staan die flesjes water verkoopt. Yes! Eindelijk. Water. Gekoeld water nog wel. Heel fijn. Het kleine flesje kraanwater (want ze hebben zelf ijsblokjes in de flesjes gedaan) kost € 1,50. Belachelijk, maar goed, het is water.

Het paradijs

Bij de volgende stop roept de excursieleider weer ‘Vamos’. We hebben een uur de tijd om even rond te kijken in dit plaatsje. Oeh, een strand met een haven. Hier zijn wel supermarkten, winkeltjes, veel soorten restaurantjes, romantische terrasjes in de zijstraatjes. Leuk. We lopen naar een meer waar je meerdere routes van verschillende aantal kilometers kunt wandelen. Wat is nou een uur? Hier wil ik nog een keer terugkomen.

Op het afgesproken tijdstip staan we bij de haven te wachten. We gaan per boot naar de andere kant van het eiland. Volgens mij is het niet helemaal de andere kant van het eiland, want na ruim een half uur varen zijn we er al. We zijn nog niet eens afgestapt van de boot en ik ben al onder de indruk van alles wat ik om mij heen zie. Ik heb nog geen voet op vaste grond gezet en ik vind Formentor nu al mooi. Het strand, de rieten parasolletjes, de rotsen en direct daarachter verschillende soorten bomen, de bergen in de verte, het water helderblauwe water om mij heen. Heel mooi.

Ik hou van de natuur; ik hou van het bos en ik hou van het strand. Dit, hier, het is een combinatie van dat allebei. Op de wandelpaden heb je het idee dat je in het bos loopt en als je opzij kijkt, kijk je naar het strand en de zee. Het is prachtig. Dit is nou echt iets voor mij. Bos en strand. Ja, ik ben zwaar onder de indruk. Ik heb veel mooie plekken gezien, maar dit staat zeker in mijn top tien. Nee, top vijf. Ik vind het een paradijs, zo mooi.

Likeurtjes

Later in de middag gaan we per bus weer terug richting ons hotel. We rijden via de bergen terug. We rijden steeds meer omhoog en het plaatsje waar we vandaan komen wordt steeds kleiner. Wat een hoogteverschillen. En wat een mooi uitzicht. Op het moment dat we bovenaan zijn, parkeert de buschauffeur de bus en de excursieleider roept weer ‘Vamos’. We krijgen even de tijd om deze prachtige plek te ontdekken. Richard en ik hadden voor onze vakantie gekeken op internet naar hoe Formentor eruit zou zien en dit is letterlijk het beeld dat we op internet zagen. Erg mooi.

We hebben nog een laatste tussenstop voordat we naar ons hotel terug worden gebracht. We stoppen bij een soort van winkel waar ze heel veel leuke souvenirtjes hebben. Het is een enorm pand. Achterin heb je een likeurtjes proeverij. Er staan enorm veel wijnvaten met allemaal verschillende soorten likeurtjes. Om te proeven. Normaal ben ik niet van de alcohol, maar dit is heel nieuwsgierig makend. Cherry, koffie, chocolade, pepermunt, hazelnoot. En wat is dat paarse? Perfecto Amor. Ik wil het allemaal proberen. En ik ben niet de enige. Iedereen nipt aan de kleine glaasjes. Er is zoveel, er zijn zoveel soorten. Alles wat je je maar kunt bedenken, elke smaak, het is er. Je hebt alles in een likeursmaak. Banaan, kokos, alles.

Richard tikt mij aan en zegt dat ik moet stoppen: ‘er zit maar liefst 25% alcohol in’. Oh. Daar had ik nog niet naar gekeken. ‘In sommige 20,’ zeg ik terwijl ik een flesje erbij pak en de achterkant studeer.  Ach, een klein slokje, een nipje, dat kan vast geen kwaad. Al die kleuren en geuren, en dat je alles kunt proeven… dit heb ik nog nooit meegemaakt. Voor het eerst in mijn leven dat ik zo onder de indruk ben van alcohol.

Vamos

Het was een hele leuke excursie. Ik heb een hele leuke dag gehad. We hebben veel gezien en veel gedaan. Zodra we weer bij ons hotel zijn en Richard en ik uit de bus stappen bedanken we de buschauffeur en de excursieleider. Het was echt super. Vamos!