Mijn eigen boek

”Is jouw boek een succes?” vroeg iemand mij laatst. Tja. Wanneer spreek je van een succes? Voor iedereen is de betekenis van een succes anders, lijkt mij.

Dat mijn verhaal zich heeft ontwikkeld tot ‘Keuzes’, tot een echt boek, had ik nooit verwacht. Ik begon gewoon met schrijven, over hoe mijn leven liep, op dat moment. Vandaar dat ik niet wist hoe mijn verhaal zou lopen, of het überhaupt stand hield. Ik schreef altijd puur voor mezelf.

Het uitgeven heb ik bewust in eigen beheer gedaan. Ik hou er niet van om ergens een handtekening onder te moeten zetten én dat zij dan alle macht hebben over jouw werk. Ik wilde zelf de controle houden. Uh ja, ik ben best een control freak.

Daarnaast vond ik het ook leuk om zelf alles te regelen. Dan pas was het boek helemaal van mijzelf. Ik heb alles op eigen kracht gedaan. Alhoewel, ik heb veel hulp gehad, laten we wel eerlijk blijven, met bijvoorbeeld de website en het promotiemateriaal.

Toen ik eenmaal besloten had om het uit te gaan geven, was het veel schrijven, urenlang aanpassen, veranderen, verbeteren, nadenken, piekeren. Op een gegeven moment zie je je eigen fouten niet meer en op het laatste moment zie je al je fouten. Tot mijn grote schrik zag ik nog meer fouten en zinnen die ik beter anders had kunnen formuleren, toen alle exemplaren waren gedrukt. Wat baalde ik.

Maar de lezers waren enthousiast, men geloofde in mij en het boek werd een succes. Vind ik. Het heeft me zoveel gebracht. Ik heb veel geleerd en ik ben een mooie ervaring rijker. Ik vind dat ik wel mag zeggen dat ik heel wat heb bereikt. Dat mijn boek in verschillende boekhandels ligt, dat onbekende mensen mijn boek willen lezen én het ook leuk vonden om te lezen… Ik vind dat een succes.